Free shipping to the Netherlands & Belgium on all orders over € 75 – for other rates check shipping & returns

veelgestelde vragen

Zit je met een vraag? Hieronder onze veelgestelde vragen.
Mocht je vraag er niet tussen staan, mail dan naar info@dusq.nl.

Alle vragen omtrent ‘bestellen en verzenden’ vind je hier

Waarom hebben jullie geen vegan collectie?
Als je vegan bent, snappen wij dat je het dragen van dierlijk materiaal niet prettig kunt vinden en wellicht moeilijk om te begrijpen. Feit is dat het eten van vlees nog steeds een onderdeel is van onze maatschappij. Door het bijproduct, de huiden, te gebruiken belanden deze niet op de afvalberg. Het alternatief is het zogenoemde ‘vegan leatherʼ maar daar willen wij graag iets over uitleggen. Het leer van de producten van dusq komt van een REACH gecertificeerde leverancier die huiden inkoopt van Europese koeien (Iberische om precies te zijn) welke moeten voldoen aan strenge eisen voor o.a. het welzijn en de traceerbaarheid van de koeien. Dat wil zeggen dat de koeien op respectvolle wijze behandeld en vervoerd moeten worden. Dit geldt eveneens voor in het slachthuis, waar de huiden bijproduct zijn van de vleesindustrie. Vervolgens is het looi- en kleurproces zeer duurzaam opgezet waarbij een product vrij van chroom, zware metalen en o.a. formaldehyde wordt gecreëerd. Hierbij wordt al het afvalwater hergebruikt, en door de huiden te laten drogen op kamertemperatuur wordt een enorme vermindering van de CO2 uitstoot gerealiseerd.

Vegan leer is gemaakt van polyurethaan (PU) en/of polyvinylchloride (PVC), ook wel vinyl genoemd. Dit zijn de technische benamingen voor plastic. Het hoofdbestanddeel van vinyl is chloor. Dit is een van de meest energie verbruikende substanties om te produceren. Greenpeace noemde vinyl “​the most damaging plastic on the planet​”. De grondstof van PU is ruwe olie, oftewel een fossiele brandstof, waarvan de productie zorgt voor een enorme koolstofuitstoot. Wat uiteraard ook het geval is met de vlees- en zuivel industrie, maar tot op heden is de ecologische footprint van het verwerken van fossiele brandstoffen nog steeds het grootste en daarmee wereldwijd de nummer 1 vervuiler.

Beiden kunnen in onze ogen verminderd worden, en dusq wilt hieraan bijdragen door een alternatief te bieden aan de producten in deze wegwerpmaatschappij. Een tas van vegan leather zal niet langer dan een aantal jaren meegaan; de bovenlaag zal uiteindelijk gaan delamineren of breken en van de basis (veelal polyester of nylon) loslaten. Een leren tas zal bij het juiste onderhoud (en dat kan met biologisch afbreekbare producten) een leven lang mee kunnen gaan. Of zelfs langer, want er zijn meerdere schoenen uit de Romeinse tijd gevonden! En deze werden op plantaardige basis gelooid, het proces met chroom bestaat pas sinds 1840.

Al met al hopen we dat deze uitleg iets helpt om de ‘slechte’ naam van leer te zuiveren en het in de huidige maatschappij als een duurzame(re) optie te zien. Onze Family bag is ook zo ontworpen dat het niet alleen een tas is voor bijvoorbeeld de baby- of kindertijd maar ook voor de vele jaren daarna. Tevens hopen wij dat wanneer ons leer geen bijproduct meer is van de vleesindustrie, oftewel er wordt substantieel minder vlees geconsumeerd, dat we met de productie voor dusq kunnen overstappen op een nog duurzamer alternatief voor vegan leather.

Alle informatie omtrent onze maatvoering en onze maattabel vind je hier.

Alle informatie omtrent onze privacy policy vind je hier.

Wat moet ik doen als ik een klacht heb?
Tevreden klanten zijn van groot belang voor dusq. Wanneer je een klacht hebt, over onze producten of onze service, laat het ons alsjeblieft weten. We willen je vriendelijk verzoeken om het ons zo snel mogelijk te laten weten via email (service@dusq.nl) Wij zullen ons uiterste best doen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen, met wederzijds begrip. Wanneer je ons hierover contact, laat dan alsjeblieft ook je email adres en/of telefoonnummer achter, zodat we je kunnen bereiken.

Wat als ik mijn product niet direct via dusq heb gekocht?
Als je bestelling niet in onze online winkel of bij ons op een beurs is gemaakt, kunnen we je helaas niet helpen met een retourzending. Neem contact op met de winkel waar je je artikel hebt gekocht.

Ik heb een beschadigd / verkeerd artikel ontvangen, wat moet ik doen?
Als je een beschadigd, defect of onjuist artikel hebt ontvangen, neem dan contact op met service@dusq.nl met een foto van de schade, of het verkeerde artikel dat je hebt ontvangen, samen met het ordernummer. We regelen het graag voor je!

Hebben jullie een eigen winkel?
Behalve de webshop op deze website hebben wij geen flagship store. dusq is een jong merk met de ambitie om te groeien, maar momenteel hebben we geen plannen voor eigen winkels.

LEER 
Ons eco leer leeft; het verandert van kleur door het zonlicht en wordt gracieus ouder door veelvuldig gebruik. Eco leer, oftewel plantaardig gelooid en gekleurd leer blijft niet vlekkeloos en glad, en geen huid is hetzelfde. Door deze eigenschappen en het gebruik ontstaan unieke producten, die dierbare herinneringen letterlijk op de huid met zich meedragen.

Leer is een natuurlijk materiaal en het is niet aan te raden om het door en door nat te laten worden. Omdat we begrijpen dat je een onverwachte regenbui moeilijk kan voorkomen, adviseren wij om voor het eerste gebruik (en vervolgens elke 3-4 weken als onderhoud) je leren product te behandelen met een waterafstotende spray. Bijv. ‘Saphir’s Super Invulner Spray’ of ‘Collonil 1909 Supreme Protect Spray’ zijn producten die wij hiervoor aanraden.

Mocht je product toch nat zijn geworden in de regen, gebruik dan geen kunstmatige warmte om producten te drogen. Laat het gewoon aan de lucht opdrogen en houd het uit de buurt van radiatoren of kachels. Door directe warmte zal het leer namelijk gaan uitdrogen. Is het leer onverhoopt toch uitgedroogd? Breng dan leer-lotion aan om je product opnieuw te hydrateren.

Verzorg je leren producten elke 8-12 weken. Denk aan een conditioner als vochtinbrengende crème voor je leer. Leer zal na verloop van tijd uitdrogen en de conditioner zal het vocht en de soepelheid behouden. Om krassen en kleine vlekken van het dagelijks gebruik te verminderen, raden we aan om het leer te hydrateren met een speciaal voedende crème dat bij een schoenmaker kunt vinden. Bijv. ‘Saphir Pate de Luxe was’, wat 100% natuurlijk is en zeven verschillende soorten was bevat, zoals van dieren, planten en mineralen.

Wanneer je nieuwe onderhoudsproducten voor het leer gebruikt, test het product dan altijd eerst op een onopvallende plek op je dusq product voordat je het op gehele product aanbrengt.

Bewaar je leren producten in een stofzak wanneer je het product niet gebruikt, uit de buurt van vocht en variaties van warmte of kou.


CANVAS
Ons canvas is gemaakt van gerecycled PET en is een stevig maar zacht materiaal.

De duurzame kleurstof die wordt gebruikt in het gerecyclede PET-canvas voor onze tassen en accessoires kan veranderen bij blootstelling aan zonlicht. Deze kleurvervaging is een natuurlijk fenomeen en varieert in verschillende gebruiksomstandigheden.

Om dit materiaal te reinigen raden we je aan een zachte doek vochtig te maken met eventueel een klein beetje mild handwasmiddel (zonder bleek!) en de plek zachtjes in te wrijven. Wrijf nooit te ruw om te voorkomen dat je het materiaal beschadigd. Laat het materiaal vervolgens aan de lucht opdrogen en herhaal indien nodig.

Alle vragen omtrent ‘ruilen en garantie’ vind je hier.

nl_NLDutch